Τα νέα της Τήλου - η μικρή μας εφημερίδα

Ευχαριστήρια επιστολή Δημάρχου Τήλου προς τους γιατρούς του κόσμου

 

 

 

  -Όλοι γνωρίζουμε ότι η κοινωνία μας πέρα από την βαθιά κρίση που περνάει στο σύνολό της,  βιώνει παράλληλα μία βαθύτατη πτώση αξιών.

 Παρόλο που οι άνθρωποι ζούμε σε Οργανωμένες Κοινωνίες και για να συνυπάρχουμε αρμονικά διαμορφώθηκαν αξίες και ορίστηκαν κανόνες , μπροστά στον βωμό άλλων «αξιών» , η ανθρώπινη ζωή δεν έχει και μεγάλη σημασία όπως βλέπουμε να συμβαίνει καθημερινά εκεί που μαίνεται ο πόλεμος ….

  Το αποτέλεσμα αυτών είναι να καταφθάνουν στην χώρα μας καταρρακωμένες ανθρώπινες ψυχές- ανάμεσα τους πολλές παιδικές - και εμείς καλούμαστε όχι μόνο να δώσουμε όση αγάπη και φροντίδα μπορούμε, αλλά και υλικά αγαθά, προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να έχουν όσο το δυνατόν γίνεται αξιοπρεπής συνθήκες διαβίωσης .

  Η Οργάνωση   Γιατροί του Κόσμου,  αυτοί οι Άνθρωποι που με αυτοθυσία   προσφέρουν τις Ιατρικές τους γνώσεις και φροντίζουν να παρεμβαίνουν στην διαφύλαξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καταπατούνται χωρίς ίχνος ευαισθησίας, για πολλοστή φορά και θέλοντας να στηρίξουν τους Ακρίτες της Τήλου που μόνο τους τελευταίους τέσσερις (4) μήνες έχουν περιμαζέψει –περιθάλψει περίπου 2000  πρόσφυγες, φρόντισαν και έστειλαν στον Δήμο μας  πάνω από πενήντα (50) κιβώτια με βασικά είδη πρώτης ανάγκης (υπνόσακους –απολυμαντικά-φάρμακα- κλινοσκεπάσματα κ.α.  ).

  Ας ελπίσουμε το παράδειγμα σας να το ακολουθήσουν και άλλοι φορείς ακόμη και η οργανωμένη πολιτεία και να γνωρίζετε ότι αυτές οι πράξεις, μας κάνουν υπερήφανους   όχι μόνο ως Έλληνες αλλά και ως ανθρώπινα όντα.

 

 

 

6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών με την συμμετοχή της Τήλου

 

 

 

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 5 Οκτωβρίου στις 14.00 το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε και τις δύο ημέρες στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου  ‘‘Στυλιανός Ρέστης’’ στην Κορησσία Κέας, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου

Στο συνέδριο συμμετείχαν:

Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και αιρετοί εκπρόσωποι από τα Νησιά:

Κέα , Τήλος, Λειψοί, Χάλκη, Κίμωλος, Κύθνος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Σπέτσες, Σαμοθράκη, Ιθάκη, Κάλαμος, Καστός, Μαθράκι, Ερείκουσα, Οθωνοί, Πάτμος, Σαρωνικού

Παραβρέθηκαν επίσης: Ο Ευρωβουλευτής μέλος της επιτροπής Μεταφορών του ΕΚ Μιλτιάδης Κύρκος, ο  Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Αιγαίου ο οποίος και εκπροσώπησε την Κυβέρνηση Σπύρος Σπυρίδων, ο Διευθυντής της ΚΕΔΕ Γαβριήλ Κουγιανός, εκπρόσωποι του Υπ Ανάπτυξης Προϊστάμενος της ΕΥΣΣΑΑΠ Ιωάννης Φίρμπας  και ο Μανώλης Βολακάκης Προϊστάμενος Τομέα Διαχειριστικών και Υποστηρικτικών Υπηρεσιών της ΜΟΔ ΑΕ, Εκπρόσωπος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και  Περιφερειακή σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου Άννα Μαυρουδή, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και αρχηγός της ελάσσονος μειοψηφίας Μπενέτος Σπύρου, ο Αντιδήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι της ΚΕΑΣ, Εκπρόσωποι από ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ (μέλη της Πανελλήνιας Επιτροπής, Επιτροπή Δια ταύτα Εσωτερικών, Πρόνοιας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νησιωτικής Πολιτικής, και Συντονιστές Πειραιώς και Νήσων ), ο τ. Ευρωβουλευτής μέλος της επιτροπής Μεταφορών Σπύρος Δανέλλης, οι πρώην δήμαρχοι Κέας  Αντώνης Δεμένεγας και Στέφανος Λέπουρας.

Από πλευράς πανεπιστημιακών παραβρέθηκαν: Πανεπιστήμιο Αιγαίου καθ. Μαρία Λεκάκου κ. ο ερευνητής Γεώργιος Ρεμούνδος και ο καθ. Μάρκος Μποναζούντας ΕΜΠ.

Συμμετείχαν επίσης: Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων Γεώργιος Μπενέτος, Η Ομοσπονδία Συλλόγων Μικρών Κυκλάδων Πασχάλης Συρίγος, ο Γενικός Γραμματέας  από το  Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών Βασίλης Κωνσταντινέας π. Πρέσβης και Εμπειρογνώμων, η διοίκηση από τον  Σύλλογο Φίλων Κέας, ΚΟΙΝΣΕΠ Καλλονή Κελιά, Ο Περικλής Σαχίνης εκπροσωπώντας  το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Οι Συνεργάτες του Δικτύου σε θέματα  Διεύθυνσης και τεχνικής Υποστήριξης, Κώστας Κωστέλλος και Νάντια Ζαφειριάδου, ενώ επιστολή απέστειλαν ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής Τ. Χατζηπέρος, οι Δήμαρχοι Κάσου, Κυθήρων, Μήλου Αντικυθήρων, Σίφνου, Αγκιστρίου, Σκοπέλου και  ο πρόεδρος Γραμματέων των ΟΤΑ.

Χαιρέτησαν: Ο Ευρωβουλευτής Μιλτιάδης Κύρκος, ο Γεώργιος Βασιλόπουλος ως ΕΔΜΝ, ο Γεώργιος Μπενέτος ως INSULEUR, Η Άννα Μαυρουδή εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, η Φωτεινή Λεομπίλλα εκπρόσωπος ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ και ο Δήμαρχος Κέας ανοίγοντας και τις εργασίες του Συνέδριου.

 

Α Συνεδρία

Συζητήθηκαν με κύριο Ομιλητή τον  Ευρωβουλευτή Σπύρο Δανέλλη, θέματα πού αφορούσαν τι πετύχαμε σε Επίπεδο ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς Μεταφορών και Τουρισμού, έγινε αναφορά στην γαλάζια Ανάπτυξη, την γεωργία αλλά και την έλλειψη πολιτικής σε επίπεδο ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τουρισμό.  Επακολούθησε ωριαία Συζήτηση και ενημέρωση των παρόντων αιρετών και του κοινού.

 

 

Β Συνεδρία

Με κύριο Ομιλητή τον Ευρωβουλευτή Μιλτιάδη Κύρκο συζητήθηκαν θέματα πού άπτονται της νέας περιόδου της Ευρωβουλής στον τομέα Μεταφορών, ενημερωτική συζήτηση σχετικά με το τι είναι και πώς λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι επιτροπές και ποια είναι η διαδικασία έγκρισης και ψήφισης νόμου σε επίπεδο ΕΕ. Ο Ευρωβουλευτής ενημέρωσε ανάμεσα στα άλλα για την διοργάνωση του επόμενου πανευρωπαϊκού Δικτύου μικρών Νησιών στην Ελλάδα, αλλά και την Συμμετοχή του ΕΔΜΝ στο Μητρώο Διαφάνειας του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τον συντονισμό από την πλευρά του ΕΔΜΝ της νότιας Ευρώπης σε θέματα διαβούλευσης και παρεμβάσεων πριν την ολομέλεια πού ενδιαφέρουν τα νησιά μας. Ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους για την μέχρι σήμερα συνεργασία με το ΕΔΜΝ και τις ενημερώσεις πού έχει ήδη κάνει ο ευρωβουλευτής με τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής Γιούγκερ και τον νέο Επίτροπο σε θέματα μικρών Νησιών και επανέλαβε την πρόθεση για ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία του με το ΕΔΜΝ.

Επακολούθησε ωριαία Συζήτηση και ενημέρωση των παρόντων αιρετών και του κοινού.

 

Γ Συνεδρία

Με την Τρίτη συνεδρία ξεκίνησε η ενημέρωση των νέων ιδιαίτερα αιρετών σε θέματα χρηματοδότησης των νησιών μέσω ΕΣΠΑ, την νέα Συνθήκη ΣΕΣ, την διαχειριστική επάρκεια, τον τρόπο ένταξης και ελέγχου έργων κλπ. Την ενημέρωση και συζήτηση διεύθυνε ο προϊστάμενος του Υπουργείου Ανάπτυξης της ΕΥΣΣΑΑΠ Γιάννης Φίρμπας. Το ενδιαφέρον των παριστάμενων ήταν έντονο όπως αναμένονταν και Επακολούθησε ωριαία Συζήτηση και ενημέρωση των παρόντων αιρετών και του κοινού. Ο προϊστάμενος της ΕΥΣΣΑΑΠ παρέμεινε να συζητά με τους αιρετούς και κατά την διάρκεια της επόμενης συνεδρίας.

 

Δ Συνεδρία

Στην  επόμενη συνεδρία  το λόγο είχε ο προϊστάμενος του Τομέα Διαχειριστικών και Υποστηρικτικών Υπηρεσιών, Υπεύθυνος των Ομάδων Υποστήριξης των δικαιούχων της ΜΟΔ ΑΕ Μανόλης Βολακάκης. Η συζήτηση εδώ περιστράφηκε σε θέματα υποστήριξης των μικρών νησιωτικών δήμων μέσα από στελέχη της ΜΟΔ αλλά και οι τρόποι ενίσχυσης της συμμετοχής τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα κατά τη νέα περίοδο. Υπήρξαν προτάσεις οι οποίες και ενσωματώθηκαν στα συμπεράσματα και τις δράσεις του ΕΔΜΝ. Επακολούθησε ωριαία Συζήτηση και ενημέρωση των παρόντων αιρετών και του κοινού

 

Ε Συνεδρία

Με την έναρξη της Πέμπτης συνεδρίας, μπήκαμε καθαρά στο μέρος των δράσεων των δήμων μετά τις πρώτες τέσσερεις ενημερωτικές συνεδρίες. Έτσι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με την καθηγήτρια  Μαρία Λεκάκου και τον Ερευνητή Γιώργο Ρεμούνδο ξεκίνησαν το συμμετοχικό εργαστήρι με τους αιρετούς και τους εκπρόσωπους φορέων σχετικά με την Ακτοπλοΐα. Το εργαστήρι διήρκησε περίπου δύο ώρες και οι δήμαρχοι  έκλεισαν την πρώτη ημέρα μετά από 10 περίπου ώρες συνεδρίασης.

Πλούσιο πρόγραμμα και μεστό σε γνώσεις και εμπειρίες για τους Δήμαρχους και αιρετούς.

 

ΣΤ Συνεδρία

Την Κυριακή στις δέκα το πρωί ξεκίνησε η δεύτερη μέρα του Συνέδριου με τον καταρχήν εναρκτήριο  χαιρετισμό του Δήμαρχου Κέας Ιωάννη Θ Ευαγγέλου και στη συνέχεια ξεκίνησε ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης διοίκησης Αιγαίου Σπύρος Σπυρίδων. Ο Γενικός γραμματέας μετά την ομιλία του συζήτησε με τους παριστάμενους δήμαρχους, αιρετούς και φορείς, άκουσε τα προβλήματα τους , πρότεινε μορφές συνεργασίας και ενημέρωσε τι μέλλει γενέσθαι στην νέα προγραμματική περίοδο. Ο διάλογος ήταν γόνιμος και εποικοδομητικός. Ο Γενικός Γραμματέας δεσμεύθηκε να στηρίξει τα μικρά νησιά της πατρίδας μας και πέραν από την ιδιότητα του ΓΓ μιας και έχει διατελέσει περισσότερο από 10 χρόνια αυτοδιοικητικός σε μικρό νησί.

 

 

Ζ Συνεδρία

Το λόγο στην επόμενη ενδιαφέρουσα συνεδρία πήρε καταρχήν ο πρόεδρος του ΕΔΜΝ Λευτέρης Κεχαγιόγλου ο οποίος και έκανε έναν απολογισμό δράσεων του ΕΔΜΝ σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης, ακολούθησε το μέλος του ΕΔΜΝ και πρώην Δήμαρχος Κέας Αντώνης Δεμένεγας ο οποίος και έκανε τον Εσωτερικό Απολογισμό του ΕΔΜΝ.  Αμέσως μετά παρουσιάσθηκαν φορείς με καλές πρακτικές  και προγράμματα σε εξέλιξη όπως ο καθ. Μάρκος Μποναζούντας  για τη μετεξέλιξη του προγράμματος smart-islands σε EIEG Smart-Island και την συμμετοχική διαδικασία του ΕΔΜΝ και η ΚΟΙΝΣΕΠ  Καλλονή Κελιά. Στη συνέχεια πήρε το λόγο Ο Περικλής Σαχίνης εκπροσωπώντας  το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη παρουσίασε την πρόταση προγράμματος την οποία και καταθέτει το ΕΔΜΝ σχετικά με το EP Life . Η Νάντια Ζαφειριάδου εκ μέρους της συνεργαζόμενης εταιρίας PenguinCity όπου παρουσίασε την τηλεματική πλατφόρμα ενημέρωσης πού χτίζεται αυτές της μέρες από το ΕΔΜΝ και προσδοκεί να παίξει τον ρόλο του Επικουρικού φορέα ενημέρωσης των δήμων των μικρών νησιών σε θέματα Εθνικής Νομοθεσίας και Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Αμέσως μετά πήραν τον λόγο Δήμαρχοι, φορείς και  ιδιώτες, συζήτησαν σχετικά με τα προαναφερόμενα, κατατέθηκαν προτάσεις και για τρείς ώρες η κατάμεστη αίθουσα  της Κέας φιλοξένησε έναν εποικοδομητικό και με ενδιαφέρον διάλογο από όλες τις πλευρές.

Κλείνοντας το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΜΝ αποτελούμενο από τους: Ελευθέριο Σ Κεχαγιόγλου, Μαρία Καμμά, Σπύρο Φαρδέλλο, Γεώργιο Βασιλόπουλο, Ελένη Παναγή συνέλεξε τις προτάσεις και συνέταξε τα συμπεράσματα του Συνέδριου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 6ΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ.

 ΚΕΑ 4,5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

 

 

 

  1. Από όλους τους ομιλητές τονίσθηκε με έμφαση η σπουδαιότητα και ο ρόλος του ΕΔΜΝ στην προώθηση και λύση των προβλημάτων των νησιών μας
  2. Να φύγουμε με τσαμπουκά και ενωμένοι από εδώ γυρνώντας στα νησιά μας ανέφερε χαρακτηριστικά στο κλείσιμο του Συνέδριου ο Δήμαρχος Κέας.
  3. Κρίνει θετικό και καλεί όλα τα μέλη Δήμαρχους και Αντιδήμαρχος (Καλλικρατικών Νησιωτικών Δήμων) να ενταχθούν στο Μητρώο Διαφάνειας του ΕΚ Υπογράφοντας τον Κώδικα δεοντολογίας, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη και πιο εμπεριστατωμένη συμμετοχή στις προτάσεις και Διαβουλεύσεις  μας πού θα καταθέτουμε στην ΕΕ πριν την εισαγωγή στην Ολομέλεια του ΕΚ. Ορίζει δε Συντονιστές από το Αιγαίο την Δήμαρχο Τήλου και Αντιπρόεδρο του ΕΔΜΝ Μαρία Καμμά, συνεπικουρούμενη από τον δημοτικό σύμβουλο Σπετσών και μέλος του ΔΣ του ΕΔΜΝ Σπύρο Φαρδέλλο και από το Ιόνιο τον Δήμαρχο Ιθάκης και Αντιπρόεδρο του ΕΔΜΝ Διονύση Στανίτσα. Στο έργο τους θα υποστηρίζονται και από την Διεύθυνση του ΕΔΜΝ. Διανεμήθηκε ήδη στους παριστάμενους δήμαρχους Υλικό σχετικά με τον Κώδικα δεοντολογίας και συλλέχθηκαν οι πρώτες συμμετοχές.

4. Ευχαριστεί την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δικτύων Μικρών Νησιών για την αποδοχή της πρότασης του για διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Συνέδριου Μικρών Νησιών στο Καστελόριζο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου 2015. Το ίδιο διάστημα θα διοργανωθεί και το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο στο Ίδιο νησί. Οπότε η ατζέντα διαμορφώνετε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου 2015 ως εξής: δύο ημέρες Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών, μία ημέρα Πανευρωπαϊκή Συνάντηση Νέων των Μικρών Νησιών και ακολουθεί δύο ημέρες πανευρωπαϊκό Συνέδριο Μικρών Νησιών. Συζητήθηκε επίσης και εγκρίθηκε η αίτηση ένταξης της Κροατίας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μικρών Νησιών.

5. Εγκρίνει τις προτάσεις:

Α. Πρόταση να περάσουν ο Αιγιαλός καταρχήν στους δήμους

Β. Να υποστηριχθεί και να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο το ακτοπλοϊκό πρόβλημα των νησιών (ενδεικτικά αναφέρετε το Πλοίο της Τήλου και οι εξελίξεις πάνω σε αυτό). Να χρησιμοποιηθεί κάθε νόμιμο μέσω πίεσης, αλλά και διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ΟΤΑ σε εθνικό και Ευρωπαϊκό Επίπεδο και με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος – κάθε νομίμου απαιτήσεως τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο (ΠΡΟΣΦΥΓΗ)

Γ. Διοργάνωση Τουριστικής έκθεσης μικρών Νησιών

Δ. Συνέδριο με θέμα: Μικρά Νησιά και ΜΜΕ.

Ε Συνέδριο με θέμα: Δημόσια Αγαθά και Υπηρεσίες. Δημόσιος Πλούτος σε ποιους ανήκουν; Ήδη  διανεμήθηκε σε όλους τους παρόντες υλικό διαβούλευσης – Κείμενα εργασίας σχετικά με το θέμα: Δημόσια Αγαθά και Υπηρεσίες. Δημόσιος Πλούτος σε ποιους ανήκουν;

Στ. να ανέβει ποιο ψηλά στην Ατζέντα το θέμα της Υγείας, παιδείας και ανάπτυξη πρωτογενούς  τομέα  στα μικρά νησιά

Ζ. Να κατατεθεί πρόταση και να επιδιωχθεί η εκπόνηση Μελέτης  αποτύπωσης σημερινής κατάστασης (συρρίκνωσης) των Δημόσιων και δημοτικών Υπηρεσιών στα μικρά νησιά. Ώστε να κατοχυρωθεί η κάλυψη Ελάχιστου Αριθμού λειτουργίας των δήμων με ανθρώπινο δυναμικό

Η. Να μελετηθεί σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς το κρίσιμο θέμα των ΔΕΙΚΤΩΝ στα μικρά νησιά

Θ. Να μελετηθούν τρόποι και εξουσιοδοτείτε το ΔΣ του ΕΔΜΝ ώστε να λειτουργεί το ΕΔΜΝ ως Κόμβος υποστήριξης μικρών νησιών, υποστήριξη σε θέματα Διαχειριστικής  Επάρκειας,  Ενδεικτικά αναφέρονται: Διαδημοτική Υπηρεσία Διαχειριστικής Επάρκειας μικρών νησιών, Συνάντηση ΕΤΑΑ για διαχ. Επάρκεια, κλπ

 

6. Εγκρίνει να μελετηθούν οι προτάσεις: Πρόγραμμα σωτηρίας παλαιών Οικισμών και μετατροπή τους σε Ξενώνες. Το Δίκτυο να ενσωματώσει  δραστηριότητες Επιμελητήριου μικρών Νησιών. Να προσφέρει  Νομικές και Λογιστικές Υπηρεσίες στους μικρούς δήμους  και φιλοξενία μέσα από της ηλεκτρονικές του εφαρμογές στα μικρά νησιά.  Συμμετοχή μικρών νησιών σε πρόγραμμα του Ηνωμένου βασιλείου σχετικά με την τουριστική συνεργασία Ελλάδας Ην Βασιλείου όπως προτάθηκε από τον Ευρωβουλευτή Μιλτιάδη Κύρκο. Τηλεματικές εφαρμογές, Ηλεκτρονική Υπογραφή από την Αποκεντρωμένη Αιγαίου όπου ξεκινά πιλοτικά και το ΕΔΜΝ ζήτησε από τον Γ.Γ. να συμπεριληφθεί και κάποιο μικρό νησί στην πρώτη πεντάδα νησιών.

7. Ευχαριστεί τον τ. Δήμαρχο Κέας  Αντώνη Δεμένεγα για την προσφορά του στο ΕΔΜΝ και τον εσωτερικό απολογισμό πού παρουσίασε στο Συνέδριο

8. Να κατατεθούν αρμοδίως και να διερευνηθεί ο τρόπος εφαρμογής των CLLD και ITI σχετικά με το ΕΣΠΑ και τις ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις. Να προταθεί επίσης σε όλες τις Νησιωτικές Περιφέρειες και στα σχετικά Τομεακά  για την συμμετοχή του ΕΔΜΝ στα ΣΕΣ.

9. Αποφασίσθηκε ακόμη η επιπλέον σύσφιξη των συνεργασιών ανάμεσα στα μικρά νησιά και η υποβολή πρότασης προγράμματος πού να αφορά νησιά του αιγαίου καταρχήν και να μεταφερθούν προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου οι ευχαριστίες για την Αιγίδα της διοργάνωσης και τις προτάσεις του ΕΔΜΝ πού το αφορούν (Συμμετοχή στο ΣΑΣ)

 

10. Θερμές ευχαριστίες: Στον τ. Δήμαρχο Κέας Αντώνη Δεμένεγα και το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο για την θετική του ανταπόκριση να διοργανωθεί το 6ο πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών στην Κέα. Θερμές ευχαριστίες στον Δήμαρχο Κέας Ιωάννη Θ Ευαγγέλου και το Δημοτικό Συμβούλιο για την αποδοχή της διοργάνωσης και στήριξης του Συνέδριου. Θερμές ευχαριστίες στην Επιστ. Συνεργάτη του Δημάρχου Κέας Χριστίνα Τσούλου και σε όλο το προσωπικό του Δήμου για τις φιλότιμες και ειλικρινής υπηρεσίες του στην διοργάνωση. Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους χορηγούς πού με την δική τους συνεισφορά πετύχαμε το άψογο αποτέλεσμα της όλης διοργάνωσης.  Τέλος θερμές ευχαριστίες στους τοπικούς φορείς και ιδιώτες της Κέας για την ζεστή παρουσία και συμμετοχή τους.

11. Υπάρχει ανάγκη περισσότερης σύσφιξης και προσωπικής γνωριμίας   μεταξύ όλων των Δημάρχων και Αντιδημάρχων των Μ.Ν. Προτείνετε να γίνει σε ένα δίωρο ενδιάμεσα των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ. Περιμένουμε απάντησή σας.

12. Οι γραμμές για την μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών, των Ευρωπαίων πολιτών, προς τα διοικητικά κέντρα των νησιών, αλλά και της ηπειρωτικής Ελλάδας να γίνονται σε ετήσια βάση και με σταθερό ωράριο λειτουργίας.

13.παρατηρείτε στρέβλωση για την συμμετοχή στο διαγωνισμό του ΣΑΣ για την κατοχύρωση της γραμμής κατατίθεται σοβαρό παράβολο συμμετοχής, το οποίο χάνετε αν δεν εκτελεί ορθά τους όρους του διαγωνισμού.

14. Ακινησία και διάφορα εφευρήματα δεν δίνονται αν η εταιρεία το πολύ σε 15 ημέρες δεν αντικαταστήσει το πλοίο που πήρε τη γραμμή με άλλο των ιδίων δυνατοτήτων.

15. να  δίνονται περιοδικές γραμμές και κυρίως καλοκαίρι.

17. Να εκπονήσει ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ μέσα σε έξι (6) μήνες τεχνοοικονομική μελέτη κτισίματος πλοίων για τις γραμμές των ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ και να τα βάλει σε Ευρωπαΐκά προγράμματα. Αυτός είναι ο δικός μας ΟΔΙΚΟΣ και ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ άξονας μας.

18. ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ και όχι ΕΤΕΡΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.

Ενεργειακό Αποτύπωμα.

Η διοργάνωση του συνέδριου στην Κέα κατανάλωσε 31kwh  ενέργειας και παρήγαγε 24,85 kgr CO2

 

 

 Πριν την Διοργάνωση υπήρξε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο, με το Γραφείο του Υφυπουργού Εσωτερικών Γεώργιου Ντόλιου και αμέσως μετά την Διοργάνωση, την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014 Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, δεύτερη Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο,  τον Υφυπουργό υπεύθυνο για το ΕΣΠΑ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, τον πρόεδρο του ΕΟΤ Χρήστο Πάλη, την Διευθύντρια του Υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη κα Σταματίνα Παπαδόγγονα και  τον Προϊστάμενο της ΕΥΣΣΑΑΠ του Υπουργείου Ανάπτυξης Ιωάννη Φίρμπα.

 

 

 

Χειρουργήθηκε με επιτυχία ένας υπέροχος Σπιζαετός της Τήλου

Από την Τήλο, σήμερα. Το πουλί έφερε συμμετρικούς τραυματισμούς στη μεμβράνη και των δύο φτερούγων, γεγονός που παραπέμπει σε πρόσκρουση σε καλώδια. Το τραύμα της αριστερής φτερούγας είναι το σοβαρότερο, η μεμβράνη είναι σκισμένη και ο τένοντας κομμένος.

Ο Αχιλλέας Ακρίβος, που το χειρούργησε σε συνεργασία με τη Χριστίνα Δουκάκη και τον Μπάμπη Χαραλαμπίδη, έραψε τον τένοντα στο οστό και αποκατέστησε τη σκισμένη μεμβράνη. Τώρα θα ακολουθήσει μια μακρά περίοδος αποκατάστασης και φυσιοθεραπείας, με την ελπίδα ότι το όμορφο και σπάνιο αυτό πλάσμα θα ξαναπετάξει στον ουρανό της Τήλου.

Πηγή: ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής

Ανακοίνωση εξετάσεων επαγγελματιών εστίασης

Παρακαλούνται οι επαγγελματίες που παρακολούθησαν το σεμινάριο "Τεχνική και ασφάλεια τροφίμων" των ΚΕΚ Γεννηματάς να προσέλθουν στον Δήμο προκειμένου να καταβάλουν το αντίτιμο της εξέτασης (30ευρώ) για να διεξαχθούν οι εξετάσεις στο νησί.

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι για τον τίτλο του Τεχνικού Ασφαλείας μπορούν να καταθέσουν αίτηση ώστε να ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία.

Με εκτίμηση

Εκ του Δήμου Τήλου

ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ Του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

 

 

Τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2014 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 6ο Διεθνές Συνέδριο Μαμούθ και συγγενών μορφών (VIth International Conference on Mammoths and their Relatives), το οποίο συγκέντρωσε περισσότερους από 170 επιστήμονες από 23 διαφορετικές χώρες, από κάθε γωνιά του πλανήτη. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ε. Τσουκαλά)  σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.  (Καθηγητής Γεώργιος Θεοδώρου). Οι επιστημονικές παρουσιάσεις των σύνεδρων πραγματοποιήθηκαν σε αίθουσες των Γρεβενών και της Σιάτιστας. Την έναρξη των συνεδριάσεων τίμησαν τόσο στα Γρεβενά όσο και στην Σιάτιστα με την παρουσία σου οι Δημοτικές αρχές με επικεφαλείς του Δημάρχους αλλά και εκπροσώπους της Περιφέρειας. Από το Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσιάστηκαν εργασίες για τις παλαιοντολογικές ανασκαφές Πικερμίου, τις παλαιοντολογικές ανασκαφές ελεφάντων στην Μεγαλόπολη, τις παλαιοντολογικές ανασκαφές  στην Κύπρο αλλά και στην Τήλο με έμφαση στην πρόοδο του προγράμματος ΘΑΛΗΣ για τους τελευταίους ελέφαντες  της Ευρώπης,

Το Σάββατο 10 Μαΐου ομάδα συνέδρων προερχόμενων από 23 χώρες και από όλες τις ηπείρους συμμετείχε στη μετασυνεδριακή εκδρομή που οργανώθηκε από τον Διευθυντή του Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας Καθηγητή Γεώργιο Θεοδώρου και  περιλάμβανε στάσεις σε σημεία παγκοσμίου παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος τόσο στο Πικέρμι Αττικής Αττική, όσο και στο Διεθνώς φημισμένο Σπήλαιο Χαρκαδιό Τήλου που φιλοξενεί τους τελευταίους ευρωπαϊκούς ελέφαντες, που ανήκουν στο είδος  Εlephas tiliensis.   Οι περίπου 60 επιστήμονες, ειδικοί στην εξέλιξη των Προβοσκιδωτών, ξεκίνησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου από τα Γρεβενά και μετά από μία σύντομη στάση στα Μετέωρα, έφτασαν στο Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου ξεναγήθηκαν στους παλαιοντολογικούς θησαυρούς που διαφυλάττει το Μουσείο από τον Καθηγητή Στρωματογραφίας- Παλαιοντολογίας και Διευθυντή του Μουσείου κ. Γ. Θεοδώρου. Τους Συνέδρους καλωσόρισε στο Μουσείο και ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Καθηγητής Νικόλαος Βούλγαρης. Ακολούθησε δεξίωση στο χώρο του Μουσείου και κατόπιν  οι σύνεδροι επισκέφθηκαν την  Μόνιμη Έκθεση απολιθωμάτων Πικερμίου που στεγάζεται στο κτίριο της πρώην Δημοτικής Κοινότητας Πικερμίου. Τους συνέδρους  υποδέχτηκε στο τοπικό Μουσείο  με κεράσματα η πρώην Αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου κ. Ηλέκτρα  Παπαδημητρίου και καθώς και η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πικερμίου κ. Α. Ξηντάρα. Οι σύνεδροι εντυπωσιάστηκαν τόσο με την έκθεση όσο και με την παλαιοντολογική θέση στο ρέμα Βαλανάρη, όπου ώρα της ξενάγησης ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αποκάλυπτε παλαιοντολογικά ευρήματα με την καθοδήγηση του Λέκτορα Σωκράτη Ρουσιάκη ό οποίος και ενημέρωσε αναλυτικά τους Συνέδρους για την πλούσια πανίδα της περιοχής. Ο Καθηγητής Γεώργιος Θεοδώρου αναφέρθηκε στις ιδιαιτέρως στην προσπάθεια των επιστημόνων να προστατεύσουν και να αναδείξουν τον παλαιοντολογικό Θησαυρό Πικερμίου και την περιοχή ανασκαφών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την κήρυξη τους Πικερμίου ως τόπου ιδιαίτερου κάλους και επιστημονικής αξίας από την Υπουργό Μελίνα Μερκούρη το 1984 δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα μέχρι την επανεκκίνηση των ανασκαφών από τον Καθ. Γ. Θεοδώρου και την έκθεση το 2008-2010, εργασίες όμως αυτές  δεν χρηματοδοτήθηκαν εκ  νέου μετά το 2010.  Πολλοί εκ των συνέδρων ήταν εμφανώς συγκινημένοι καθώς είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά μία από τις σημαντικότερες παλαιοντολογικές θέσεις παγκοσμίως με κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη του θεωρητικού υποβάθρου της Παλαιοντολογίας και με σημαντικά ευρήματα που κοσμούν δεκάδες Μουσεία σε όλο τον κόσμο. Κατόπιν  οι σύνεδροι επισκέφτηκαν τη Ραφήνα όπου τους υποδέχτηκε ο πρώην Πρόεδρος της  Πικερμίου κ. Αθανάσιος Αδαμόπουλος επί της Προεδρίας του οποίου και με ομόφωνη υποστήριξη του ΔΣ της πρώην Νομαρχίας Ανατολικής  Αττικής και του πρώην Νομάρχη κου Λεωνίδα Κουρή έγινε δυνατή τότε  τόσο η διενέργεια ανασκαφών από το 2008 – μέχρι και το 2010 όσο και δημιουργία του εκθεσιακού χώρου. Ο Καθηγητής Γεώργιος Θεοδώρου στις ξεναγήσεις του τόνισε ιδιαιτέρως την ανησυχία μια και η ανασκαφική ομάδα δεν είχε καμιά υποστήριξη μετά τις ανασκαφές του 2010 ενώ είναι διάχυτος και ο φόβος για την τύχη των προστατευόμενων ζωνών στο Πικέρμι αλλά και την τύχη του τοπικού Μουσείου που έμεινε επί σειρά ετών κλειστό. Τέλος η ομάδα επιστημόνων μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με προορισμό τη Ρόδο, όπου και διανυκτέρευσε.

 

Την επόμενη ημέρα οι σύνεδροι ταξίδευσαν παρά την απουσία πλοίων της γραμμής  με νοικιασμένο σκάφος στην ακριτική Τήλο, με σκοπό να επισκεφτούν τις παλαιοντολογικές θέσεις του νησιού και ιδιαίτερα το σπήλαιο Χαρκαδιό που διατηρεί απολιθώματα 75 και πλέον  νάνων ελεφάντων του είδους  E. tiliensis, του τελευταίου ελέφαντα που έζησε επί Ευρωπαϊκού εδάφους. Τους συνέδρους καλωσόρισε στο νησί Δήμαρχος Μαρία Καμμά. Η ξενάγησή τους ξεκίνησε με επίσκεψη σε παλαιοντολογική θέση που διατηρεί απολιθώματα ελαφιών, όπου τους ξενάγησε ο Δρ. Δημήτριος Μιχαηλίδης  ακολούθησε ξενάγηση από τον Καθηγητή Γεώργιο Θεοδώρου στην ιστορική έκθεση των νάνων ελεφάντων που στεγάζεται στο Μεγάλο Χωριό από το 1994 και επίσκεψη στην παράκτια θέση Άγιος Αντώνιος όπου έχουν αποκαλυφθεί ανθρωπολογικά ευρήματα το 1971. Το απόγευμα οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στον Νέο ενημερωτικό σταθμό των ευρημάτων του σπηλαίου Χαρκαδιό, αλλά και στο ίδιο το σπήλαιο Χαρκαδιό από τον Καθηγητή κ. Γ. Θεοδώρου όπου και είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά απολιθώματα ελεφάντων. Στην Τήλο οι ανασκαφές τα τελευταία 25 χρόνια στηρίζονται από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Κατόπιν στο ανοικτό θέατρο του σπηλαίου Χαρκαδιό οι λιγοστοί ακρίτες υποδέχτηκαν τους συνέδρους με τοπικούς χορούς και τους κέρασαν παραδοσιακά γλυκά που έφτιαξαν οι γυναίκες του Νησιού.  Η Δήμαρχος Τήλου κ. Μαρία Καμμά απεύθυνε χαιρετισμό. Χαιρετισμούς απεύθυνε τόσο ο Καθηγητής Γεώργιος Θεοδώρου  επίτιμος Δημότης Τήλου όσο και ο Δρ. Αθανάσιος Αθανασίου της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας του ΥΠ. Πολιτισμού ενώ αποδόθηκε τιμητική διάκριση ύστερα από ομόφωνες αποφάσεις του Τομέα Ιστορικής Γεωλογίας Παλαιοντολογίας αλλά και του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος  στον αείμνηστο Καθηγητή Νικόλαο Συμεωνίδη για το ερευνητικό του έργο στο σπήλαιο Χαρκαδιό, στον αείμνηστο Δήμαρχο Τήλου Αναστάσιο Αλιφέρη για τη στήριξή του στο ερευνητικό έργο του σπηλαίου Χαρκαδιό, στους Δημάρχους Τήλου κκ Γ. Καμμά και Μ. Χατζημάρκο για τη στήριξή τους στο ερευνητικό έργο του σπηλαίου Χαρκαδιό και στον δημότη Τήλου κ. Γ. Χατζημανώλη για τη συμβολή του στην ανακάλυψη των θησαυρών του σπηλαίου.

Ακλούθησαν ομιλίες από τον Καθηγητή Γ. Θεοδώρου  «Σπήλαιο Χαρκαδίο Ερωτήματα και Προτάσεις για το Μέλλον» αλλά και την  MSc. Βασιλική Μητσοπουλου που πραγματοποίησε αναφορά στο ερευνητικό πρόγραμμα ΘΑΛΗΣ που αποτελεί ένα πανίσχυρο εργαλείο για την παρουσίαση του  Elephastiliensis ευρύ κοινό.   Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιείται με ευθύνη του  ΕΜΠ και επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Χ. Προβατίδη ενώ τα παλαιοντολογικά θεάματα υλοποιούνται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την ομάδα του  Καθηγητή Γεώργιου Θεοδώρου. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν επίσης καθηγητές του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ αλλά και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Επιχειρησιακό αυτό Πρόγραμμα για την εκπαίδευση και δια Βίου Μάθηση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης  συχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα. Από επιστημονική άποψη η επιτυχία του είναι πλέον δεδομένη καθώς ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 10 επιστημονικές ανακοινώσεις στην Ελλάδα, στην Τουρκία και την Αμερική και ουσιαστικά απομένει  μόνον η έγκαιρη επίλυση των εγχώριων και εισαγόμενων γραφειοκρατικών δυσκολιών.

 

Από την πλευρά τους οι σύνεδροι με χαρά δέχτηκαν την τιμή να απονέμουν τις τιμητικές διακρίσεις  σε ομιλία του  ο Καθηγητής Παλαιοντολογίας του Ινστιτούτου Senckenberg της Γερμανίας κ. R. Kahlke αναφέρθηκε στη σημασία των παλαιοντολογικών θέσεων του Πικερμίου και του σπηλαίου Χαρκαδιό Τήλου. Τόνισε πως η πολιτεία οφείλει να αναδείξει τις εν λόγω θέσεις ως περιοχές Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς, να στηρίξει την έρευνα τους και να τις προστατεύσει προς όφελος των μελλοντικών γενεών των ανθρώπων όλου του κόσμου και όχι μόνων των Ελλήνων.

 Το σύνολο των συνέδρων υπέγραψε διακήρυξη για την ανάδειξη και προστασία των παλαιοντολογικών θέσεων Πικερμίου και Τήλου αναγνωρίζοντας την κρίσιμη θέση στην οποία έχουν περιέλθει και ευελπιστώντας στην άμεση παρέμβαση της πολιτείας.

Με λύπη διαπίστωσαν πως η απουσία συστηματικής και επαρκούς στήριξης από τις αρχές οδηγεί στην καταστροφή και στην απαξίωση αυτών των παλαιοντολογικών θέσεων - μνημείων Παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς.

 Τη Δευτέρα 12 Μαΐου, τελευταία ημέρα της  μετασυνεδριακής εκδρομής, οι σύνεδροι γευμάτισαν στα Λιβάδια Τήλου και μεταφέρθηκαν στο Αεροδρόμιο της Ρόδου με προορισμό την Αθήνα και τις 5 ηπείρους.

 

 

 

Η Ανοιχτή Αγκαλιά στην Τήλο

 

 

 

Η Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι κάτοικοι του Δήμου Τήλου θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε  την εθελοντική ομάδα των γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού της Ανοιχτής Αγκαλιάς για την προσφορά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας στους κατοίκους του νησιού μας  κατά την επίσκεψή τους στο νησί στις 2 έως 5 Μαΐου.

Οι εθελοντές της ανοιχτής αγκαλιάς δημιουργούν για εμάς νησίδες αλληλεγγύης αλλά και αντίστασης  που περιθάλπουν χιλιάδες πια ανασφάλιστους πολίτες αλλά και τους ασφαλισμένους πολίτες των απομακρυσμένων περιοχών.

Αποτελούν ένα οργανωμένο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας που παρέχει τις υπηρεσίες του εθελοντικά στους ακρίτες της χώρας, αντιμετωπίζοντάς τους όχι ως απόκληρους, αλλά ως ανθρώπους πάσχοντες, όπως οφείλει να κάνει δηλαδή κάθε πολιτισμένο κράτος.

Ευχαριστούμε θερμά, που όπως κάθε φορά, μας ανοίξατε την αγκαλιά σας.

 

 

 

Η Μάχη της Τήλου

Καίριας σημασίας για την Τήλο η υποψηφιότητα της Μάχης Αλιφέρη, καθώς μας δίνεται η ευκαιρία να εκλέξουμε μία νεαρή εκπρόσωπο στην μικρή βουλή της Δωδεκανήσου, την Περιφέρεια.  

Η Μάχη, ως απόγονος του Τάσου γνωρίζει καλά τι σημαίνει ιδεολογία, τι σημαίνει προσφέρω αφιλοκερδώς και κυρίως ότι η πρόοδος επιτυγχάνεται μόνο με καινοτόμες- ριζοσπαστικές ιδέες. 

Την ίδεα του μεταφορικού ισοδυνάμου, που σήμερα γίνεται σημαία από όλες τις παρατάξεις, την εισηγήθηκε στην βουλή ο Τάσος Αλιφέρης, ο δικός μας Τάσος και πολλοί τότε τον θεώρησαν τρελό. Τον Τάσο που μεγάλωνε τον Σαήντ, με την ίδια αγάπη που μεγάλωσε τον γιό του, τον Τάσο που μεγάλωσε την Τήλο με την ίδια φροντίδα που μεγάλωσε την Μάχη. 

Αυτήν την ηθική υποχρέωση εκπληρώνουν τα παιδιά του, την συνέχιση του οράματός του. Ανδριώνουν την φωνή της Τήλου και όλων των μικρών νησιών. 

Την φωνή των ακριτών, που πεθαίνουν χωρίς γιατρούς, που δίνουν μάχη για να έχουν τα παιδιά τους ίσες ευκαιρίες με τα παιδιά των πόλεων, χωρίς μεταφορές, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επιβιώνουν με αλληλεγγύη σαν μια μεγάλη οικογένεια.

Η Μάχη μας, θα δωθεί μαζί με την Μάχη. Στο πλευρό της. 

Στην δήλωσή της αναφέρει:

«Με έντονο το αίσθημα της ευθύνης έκανα δεκτή την ιδιαιτέρως τιμητική πρόταση του Περιφερειάρχη κ. Ιωάννη Μαχαιρίδη να συμμετάσχω στις προσεχείς Περιφερειακές Εκλογές ,με την παράταξη « Νότιο Αιγαίο-Αρχιπέλαγος Δημιουργίας». 

Σκοπός της υποψηφιότητας μου είναι η προάσπιση των συμφερόντων των μικρών νησιών και η συνέχιση του οράματος του Τάσου Αλιφέρη για την άρση του γεωγραφικού αποκλεισμού των ακριτών μέσω της εφαρμογής του μεταφορικού ισοδυνάμου. Η παράταξη του κ.Ιωάννη Μαχαιρίδη ήταν εκείνη που υιοθέτησε το όραμα και βοήθησε στην πραγμάτωση του «Θαύματος» της Τήλου. 

Τα μικρά νησιά απέδειξαν πως έχουν φωνή να διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Όλοι μαζί με προσπάθεια, δουλειά και αφοσίωση στο στόχο μας θα μπορέσουμε να κάνουμε την ουτοπία του σήμερα να γίνει πραγματικότητα του αύριο.» 

Επίσκεψη Αντιπριφερειάρχη κυρίας Λίτσας Φτακλάκη στην Τήλο

 

 

 

Θέμα: «Επίσκεψη Αντιπεριφερειάρχη κ. Λίτσας Φτακλάκη στην Τήλο»

Την Τήλο επισκέφθηκε εχθές η Αντιπερειάρχης κυρίας Λίτσα Φτακλάκη. Στα πλαίσια της επίσκεψής της η κυρία Φτακλάκη συναντήθηκε με τους παραγωγικούς φορείς του νησιού, ενημερώθηκε για τα προβλήματα των επαγγελματιών του τουρισμού και της εστίασης και τα προβλήματα συγκοινωνίας που αντιμετωπίζει το νησί.  

Όπως τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης “Ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία των νησιών μας και απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα”.  Σύμφωνα με δηλώσεις της Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Ελευθερίας Φτακλάκη , η περιφερειακή αρχή συνεχίζει απερίσπαστα τη λειτουργία της , προσηλωμένη στο έργο της με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους νησιώτες του Αιγαίου που προσδοκούν το 2014 να είναι μια ακόμα καλύτερη τουριστική περίοδο σε σχέση με το 2013 που παρουσίασε αύξηση της τάξης του 16% σε επίπεδο περιφέρειας.

Ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της περιφέρειας Ν. Αιγαίου και ως εκ τούτου αποτελεί τον βασικό ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ πυλώνα των τοπικών μας κοινωνιών. Για το λόγο αυτό ο τουρισμός απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα , ενότητα και όχι λαϊκισμό και ανακρίβειες για προεκλογικές σκοπιμότητες.

Η κυρία Φτακλάκη ενημέρωσε τους φορείς για το portal της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για τα επιχειρηματικά σχέδια που πρόκειται να ενισχυθούν την επόμενη προγραμματική περίοδο, την χρήση  του Aegean Cuisine και την σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό.

Στα πλαίσια της συζήτησης η κυρία Φτακλάκη διαπίστωσε “το Θαύμα της Τήλου”. Καθώς η Τήλος κατόρθωσε να μεταφέρει Σουηδούς τουρίστες μέσα σε έξι ώρες στο νησί, λύνοντας μόνη της το ακτοπλοϊκό της πρόβλημα και την γεωγραφική της απομόνωση. Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου σημείωσαν ότι το καράβι συμβάλει ακόμη και στην αύξηση των εσόδων του Δήμου μας, (μέσω της είσπραξης του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.)  Ενημερώθηκε επίσης για την τεχνογνωσία της Ναυτικής Εταιρίας του νησιού στην εξυπηρέτηση της άγονης γραμμής και στα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη  που προσφέρει η δρομολόγηση του καραβιού μας, του Sea Star.

Οι παρευρισκόμενοι τέλος, ευχαρίστησαν την Αντιπεριφερειάρχη για την βοήθεια που παρέχει πάντα και όποτε της ζητηθεί από τον Δήμο μας αλλά και από τους παραγωγικούς φορείς του τόπου.

 

 

 

Ανακοίνωση για μίσθωση κοινόχρηστων χώρων

Παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται για μίσθωση κοινόχρηστων χώρων Αιγιαλού- Παραλίας για το έτος 2014 να υποβάλουν αίτηση στον Δήμο Τήλου από 7/4 έως και 25/4.

Πληροφορίες: 2246360500 και 2246044212

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να συνοδεύουν τις αιτήσεις τους από σχεδιάγραμμα του χώρου που αιτούνται.

 

Let's do it, Τήλος 2014

 

 

 

Ο Δήμος Τήλου, στα πλαίσια της μεγαλύτερης διεθνούς εθελοντικής καμπάνιας περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης  «Let’s do it» φιλοξένησε και φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά  στο νησί μας το “Let’s do it Greece 2014”.

Η διοργάνωση είχε μεγάλη συμμετοχή και πραγματοποιήθηκε καθαρισμός των ακτών στα Λιβάδια. Σημαντική ήταν η συμμετοχή των μικρών μαθητών του νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Τήλου σε συνεργασία με την νηπιαγωγό, τους δασκάλους τους και την κυρία Σελμίνα Κάλαρη.

Στόχος της καμπάνιας ήταν ο καθαρισμός μέσα σε μία μόνο ημέρα, των ακτών του Δήμου, οικισμών και γειτονιών από την εθελοντική ομάδα.

Η συνάντηση όλων των εθελοντών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Απριλίου στην πλατεία Λιβαδίων.